Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Obliczenie ilości surowca do refermentacji

W przypadku rozlewu do butelek konieczne jest dodanie do piwa surowca do refermentacji, najczęściej jest to nieco glukozy lub innego cukru, który pozwala na wznowienie fermentacji i nagazowanie piwa CO2 pochodzącym z fermentacji.

Ilość dodawanego surowca zeleży od:
  • stylu piwa czyli stopnia nagazowania jaki chcemy uzyskać. Zalecane dla danego stylu nagazowanie podaje się w jednostkach volume (vol) np. 2 vol oznacza, że w 1 litrze piwa jest 2 litry CO2. Nagazowanie waha się od 1 vol dla piw angielskich (prawie bez gazu) do nawet 4 vol dla pszenicznych (piwo samo wychodzi z butelki)
  • temperatury w której przeprowadzamy rozlew - im cieplej tym więcej rozpuszczonego w piwie CO2 ucieka, w 13*C w piwie pozostaje 1.1 vol, w 21*C tylko 0.8 vol. Dlatego do lagerów dodajemy nieco mniej surowca
  • rodzaju surowca - każdy użyty surowiec ma inną fermentowalność: do nagazowania 20L piwa do 2.5 vol w 20*C potrzeba: 132g glukozy, 125 g sacharozy, 223 g suchego ekstraktu, 149g miodu
  • objętości piwa do nagazowania
Nagazowanie
L
°C
g
BLG
ml
Poziomy nagazowania CO2
Loading...